Normaliter zouden wij voor geïnteresseerden een bestuursinteresse avond in het Sports Center organiseren. Door alle problematiek omtrent het coronavirus zijn wij echter genoodzaakt om hier op een andere wijze invulling aan te geven. Om die reden willen wij een informatiebijeenkomst via Skype organiseren, zodat wij iedereen kunnen vertellen over alle ins en outs van een bestuursjaar bij onze geweldige studenten sportraad! Indien jij je na het lezen van deze interessante blog hiervoor wil aanmelden, neem dan contact met ons op (info@fosst.nl). Mocht je direct interesse hebben in een specifieke functie, neem dan contact op middels één van de volgende e-mailadressen:

  • chair@fosst.nl (Voorzitter)
  • secretary@fosst.nl (Secretaris)
  • treasurer@fosst.nl (Penningmeester)
  • pr@fosst.nl (PR Functionaris)
  • events@fosst.nl (Coördinator sport & evenementen)

In deze blog zal Emmy Veenema vertellen over haar ervaringen van het afgelopen jaar en wat een bestuursjaar bij FOSST zo leuk en leerzaam maakt.

Vertel allereerst eens wat over jezelf, wie ben je?

Mijn naam is Emmy Veenema. Ik ben 21 jaar en ben 3e jaars student Communicatie- en Informatiewetenschappen. Dit jaar ben ik de voorzitter van FOSST. Ik kom uit Deurne, en ondanks dat ik in Tilburg op kamers zit, ben ik toch ieder weekend wel in dit mooie dorpje te vinden. Naast mijn bestuursjaar heb ik daar namelijk nog een bijbaantje achter de bar.

Mijn werk doe ik met veel plezier, daarnaast hou ik er van om met vriendinnen af te spreken en op zijn tijd een drankje te doen. Maar als FOSST bestuurslid kan een sport-gerelateerde hobby ook bij mij niet missen: in mijn vrije tijd turn ik graag, hier ben ik zo’n 15 jaar geleden mee begonnen en als het even kan, zul je mij dan ook in de turnzaal vinden.

 

Om welke reden besloot je het voorzitterschap van FOSST te bekleden?

Een bestuursjaar doen bij FOSST is een idee dat bij mij niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Het jaar voor mijn bestuursjaar was ik namelijk al veel te vinden op de FOSST kamer. In het begin van dat jaar heb ik besloten om actief te worden binnen de activiteitencommissie van FOSST. Hier heb ik al een keer meegemaakt hoe de organisatie van de grote activiteiten als Racketlon en Carnaval Volleybal Toernooi er achter de schermen aan toe gaat. Door actief te zijn bij deze commissie werd het voor mij steeds duidelijker wat FOSST precies doet en groeide bij mij de interesse om hier een bestuursjaar te doen steeds harder.

Maar alleen actief bij de activiteitencommissie was voor mij dat jaar niet genoeg. Want, vorig jaar is FOSST 90 jaar geworden en daar horen natuurlijk wat leuke activiteiten en feestjes bij. Hiervoor is een lustrumcommissie opgericht en ook daar ben ik lid van geworden. Halverwege het jaar was het voor mij wel duidelijk dat een bestuursjaar bij FOSST echt wat voor mij was. De functie voorzitter vond ik bij mij passen, ik ben erg sociaal, leg graag nieuwe contacten, en ben niet bang om mijn mening te uiten. Als voorzitter ben je vaak het eerste aanspreekpunt van contacten en is het belangrijk dat je durft te presenteren en spreken. De voorzitter is degene die vergaderingen moet kunnen leiden en presentaties moet kunnen houden.

 

Wat is het voornaamste dat jij van dit bestuursjaar bij FOSST hebt geleerd?

In mijn bestuursjaar heb ik vooral veel leren plannen. Over het algemeen was ik iemand die niet erg vaak een agenda gebruikte en alles maar een beetje van dag tot dag bekeek. Dit is iets wat in je bestuursjaar absoluut niet kan. Als FOSST heb je veel contacten met allerlei verschillende partijen zoals de besturen van Studenten Sport Verenigingen, het management team van het Sports Center, maar ook de universiteit en hogescholen in Tilburg. Zo heb ik regelmatig dagen gehad die helemaal vol zaten met afspraken waardoor ik eigenlijk geen moment op de FOSST kamer kon zijn om andere taken uit te voeren. Het is dan erg belangrijk om goed naar je planning te kijken of daar eigenlijk wel tijd voor is. Ik heb hierdoor geleerd om duidelijke prioriteiten te stellen. Dat is niet altijd even makkelijk, ik heb zelf gemerkt dat ik nog wel eens te veel tegelijk wilde doen. Soms moet je een afspraak afzeggen, of iets aan iemand anders overlaten, om ervoor te zorgen dat de dagelijkse bezigheden wel uitgevoerd kunnen worden. Het is dan vooral belangrijk om rustig te blijven en ook hulp te vragen waar nodig. Ik ben iemand die alles waar je aan begint ook zelf af te maken, maar ik heb dit jaar geleerd dat dat niet altijd kan. In een bestuursjaar met FOSST leer je ontzettend veel, en doe je veel nieuwe ervaringen op. Ook zeker niet onbelangrijk zorgt het ervoor dat je netwerk sterk wordt uitgebreid. Je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen en ik heb de afgelopen tijd ook veel nieuwe vrienden gemaakt.

 

Welk evenement staat je het meeste bij?

FOSST organiseert ieder jaar verschillende activiteiten. Er zijn een aantal evenementen die volledig door FOSST georganiseerd worden zoals de Racketlon en het Carnaval Volleybal Toernooi. Evenementen samen met externe partijen zoals de pubquiz die we afgelopen twee jaar samen met Fractie SAM hebben georganiseerd, en het evenement met fractie FRONT, dat dit jaar door de huidige omstandigheden helaas niet plaats heeft kunnen vinden. Dan zijn er nog evenementen waar FOSST naartoe gaat met studenten uit Tilburg zoals de Batavierenrace en het GNSK, helaas zijn ook deze beide door de omstandigheden dit jaar niet doorgegaan. En niet te vergeten zijn de borrels met de medewerkers van het Sports Center en de bestuursleden van de SSV’s.

Maar het hoogtepunt is natuurlijk wel het Carnaval Volleybal Toernooi dat ieder jaar plaatsvindt op de donderdag voor carnaval. Op deze avond staan er zo’n 500 deelnemers (met een drankje in de hand) te volleyballen in het Sports Center. Om dit een succes te laten worden en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, is er natuurlijk veel voorbereiding voor nodig. Die voorbereiding lukt natuurlijk niet met alleen het bestuur, en daarvoor heeft FOSST een activiteitencommissie, waar ik eerder ook al over sprak. Ook al is bij de voorbereiding niet alles vlekkeloos verlopen, hebben we er met zijn allen toch maar weer een succesvolle editie van gemaakt en van vele kanten positieve reacties ontvangen.

Wat zou jij aan je opvolger willen meegeven?

De belangrijkste boodschap die ik graag mee zou willen geven is: Maak er het beste van! In een bestuursjaar zal het niet lukken om alles zonder tegenslagen te laten verlopen. Het is belangrijk om dat te accepteren. Als je er maar voor zorgt dat je er zelf veel van kan leren, maar bovenal ook veel plezier hebt in je bestuursjaar zal het allemaal wel goed komen. Dus als jij als student, met interesse voor sport, meer ervaringen en contacten op wil doen, veel wil leren in een bestuursjaar, dan raad ik je zeker aan deze uitdaging aan te gaan bij FOSST.