Normaliter zouden wij voor geïnteresseerden een bestuursinteresse avond in het Sports Center organiseren. Door alle problematiek omtrent het coronavirus zijn wij echter genoodzaakt om hier op een andere wijze invulling aan te geven. Om die reden willen wij een informatiebijeenkomst via Skype organiseren, zodat wij iedereen kunnen vertellen over alle ins en outs van een bestuursjaar bij onze geweldige studenten sportraad! Indien jij je na het lezen van deze interessante blog hiervoor wil aanmelden, neem dan contact met ons op (info@fosst.nl). Mocht je direct interesse hebben in een specifieke functie, neem dan contact op middels één van de volgende e-mailadressen:

  • chair@fosst.nl (Voorzitter)
  • secretary@fosst.nl (Secretaris)
  • treasurer@fosst.nl (Penningmeester)
  • pr@fosst.nl (PR Functionaris)
  • events@fosst.nl (Coördinator sport & evenementen)

In deze blog zal Giel Moerbeek vertellen over zijn bestuursjaar bij FOSST en waarom het studenten interessant is om een bestuursjaar bij FOSST te doen.

Vertel allereerst eens wat over jezelf, wie ben je?

Mijn naam is Giel Moerbeek. Ik ben 24 jaar en vervul dit jaar de functie Secretaris en (voor het grootste deel) PR-functionaris bij FOSST. Momenteel ben ik bezig met mijn master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Naast mijn bestuursjaar ben ik ook actief bij mijn studievereniging (Flow), waar ik vorig jaar commissaris (voor sommigen onder jullie bekend als voorzitter) van de Sport- en Spelcommissie ben geweest. Fun fact: het was toen het eerste jaar dat deze commissie bestond. Hierbij organiseerde ik activiteiten die gerelateerd waren aan sport.

Mijn hobby’s zijn uiteraard sporten. Denk hierbij aan fitnessen en squashen. Tevens ben ik een groot fan van tafeltennis. Je kan me dan ook regelmatig in het Sports Center vinden buiten mijn kameruurtjes. Daarnaast ben ik er zeker niet vies van om een drankje te doen en om een feestje mee te pakken. Vooral speciaal bier maakt mij erg vrolijk. Buiten het actief bezig zijn, vind ik het ook leuk om op z’n tijd te netflixen of te gamen.

Om welke reden besloot je het secretarisschap/ PR-functionaris schap van FOSST te bekleden?

Ik zal bij het begin beginnen. Vorige collegejaar had ik een gesprek met de toenmalige PR-functionaris (shout-out naar Marjo) die ook dezelfde studie doet als ik. In dit gesprek kwam uiteindelijk ter sprake dat ik buiten mijn studievereniging om ook ergens anders actief zou willen zijn. Toen vertelde ze me dat FOSST dit jaar haar lustrum vierde en ze nog mensen zochten voor de Lustrumcommissie. Dat leek mij erg leuk om te doen, aangezien het vrij low-key was en ik affiniteit heb met sport. Zo ben ik langzamerhand binnen FOSST gerold. Toen het treurige nieuws naar buiten kwam dat ik minstens een half jaar studievertraging zou oplopen, wilde ik het maximale uit dat jaar halen door ergens een bestuursjaar te gaan doen. Het leek mij daarom een mooi bruggetje om van Sport en Spel commissaris naar bestuurslid bij dé Sportraad van Tilburg te gaan.

Bovendien wil ik aan andere studenten laten zien dat sport een gezonde en sociale drijfveer is voor studenten. De reden dat ik specifiek voor secretaris en PR-functionaris wilde gaan, is omdat ik een functie wilde vervullen waar ik nog niet veel ervaring in had (in dit geval contactpersoon en tussenpersoon zijn van FOSST en het leren omgaan met PR). Daarnaast ligt de functie PR-functionaris in het verlengde van mijn studie. Ik zie het dus als de ideale manier om praktische ervaring op te doen die later goed van pas zal komen. Ook vind ik het leuk om ontwerpen te maken voor banners, waardoor de functie PR-functionaris mij interessant leek.

Wat is het voornaamste dat jij van dit bestuursjaar bij FOSST hebt geleerd?

Als secretaris heb ik geleerd om een strakke planning aan te houden. Je moet je leven namelijk zodanig inplannen dat je al je FOSST taken kunt uitvoeren, maar ook je behoeftes kan vervullen. Hierbij moet je denken aan sporten, sociale contacten onderhouden, genoeg slaap en op een lager pitje je studie. Je kunt een bestuursjaar bij FOSST vergelijken met het runnen van een bedrijfje. Bovendien heb ik veel contacten overgehouden aan mijn bestuursjaar, aangezien je met iedere SSV te maken krijgt. Daarnaast kom je in contact met het Sports Center, Fontys en Tilburg University. Ik zou dus kunnen zeggen dat ik op sociaal vlak ook stappen heb gemaakt. Andere vaardigheden die ik heb ontwikkeld zijn op het gebied van photoshop en gebruik van social media. Het is namelijk belangrijk dat je als studentsportraad actief blijft op social media, zodat mensen in contact blijven met FOSST en je niet van de radar verdwijnt. Dit is niet altijd even gemakkelijk, aangezien dit jaar het FOSST bestuur uit drie bestuursleden bestaat in plaats van vijf. Je moet dan als bestuurslid prioriteiten stellen en afwegingen maken. Ook heb ik geleerd dat het soms beter is om niet direct te reageren op appjes en mailtjes, zodat je goed kunt nadenken over wat zij precies willen en wat er allemaal mogelijk is vanuit FOSST. Uiteraard moet je niet te lang wachten met reageren. Een andere belangrijke les die ik heb geleerd is om altijd proberen het hoofd koel te houden. Het is namelijk niet erg als iets niet helemaal volgens plan verloopt. Een duidelijk voorbeeld hiervan is CVT. Bij dit evenement liep lang niet alles volgens de planning, maar uiteindelijk was het evenement wel geslaagd.

Welk evenement staat je het meeste bij?

Ieder jaar organiseert FOSST verschillende evenementen. Onze bekendste evenementen zijn de Racketlon en het Carnaval Volleybal Toernooi. Daarnaast is FOSST elk jaar aanwezig bij de Batavierenrace (ook de grootste estafetteloop ter wereld) en het GNSK waarbij een studententeam hun studentenstad vertegenwoordigen in bepaalde sporten. Naast deze evenementen organiseert FOSST ook ieder jaar met SAM (dit jaar een pub quiz) een activiteit en wilden we ook dit jaar een Beerolympics organiseren in samenwerking met Front. Dit is helaas niet gelukt vanwege het Coronavirus.

Het evenement wat mij het meeste bijstaat is het CVT. Ondanks dat het ons en de activiteitencommissie veel moeite kostte om het toernooi in goede banen te leiden en het veel stress met zich mee bracht, haalden we uit dit toernooi heel veel voldoening. Je ziet namelijk dat iedereen uiteindelijk een leuke avond heeft en dat er een gezellig sfeer hangt in het Sports Center. Je leert bovendien omgaan met stress, omdat je een evenement waar zo’n 600 man aanwezig is aan het organiseren bent en wat ik al eerder zei lang niet alles loopt als gepland. Dus naast dat het veel voldoening geeft, is het ook leerzaam. En zeg nou zelf: sporten en carnaval. Name a more iconic duo.

Wat zou jij aan je opvolger willen meegeven?

Wat er ook gebeurt altijd blijven lachen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat ondanks de tegenslagen die je kan krijgen of de fouten die je maakt in een bestuursjaar het altijd wel goed komt, mits je er voldoende tijd in blijft steken. Daarnaast had FOSST dit jaar het idee om meer te gaan samenwerken met SSV’s. We wilden hierbij SSV’s de mogelijkheid te geven om een samenwerking met FOSST aan te gaan door laagdrempelige evenementen neer te zetten. Op deze manier zouden studenten dan meer in aanraking komen met FOSST en SSV’s. Hoewel een aantal SSV’s interesse hebben om dit te doen, kan dit plan niet (volledig) worden uitgevoerd dit jaar vanwege het Coronavirus. Ik zou dus graag aan mijn opvolger en het volgende bestuur willen meegeven om dit op te pakken. Bovendien raad ik zeker aan om minimaal 1 keer een training bij te wonen van een SSV. Niet alleen verbeter je dan het contact met SSV’s, maar het is ook leuk om een keer een andere sport te beoefenen. Een andere belangrijke tip die ik wil geven, is dat je altijd ergens tijd moet maken om te gaan sporten. Naast dat een bestuursjaar zwaar kan zijn, kan je er ook zwaarder van worden door al die informele verplichtingen. Daarom is het heus niet erg als je af en toe het spa goud even links laat liggen. Kortom, heb je affiniteit met sport en wil je jezelf op professioneel en sociaal vlak ontwikkelen? Dan raad ik je zeker aan om een bestuursjaar bij FOSST te doen.