Normaliter zouden wij voor geïnteresseerden een bestuursinteresse avond in het Sports Center organiseren. Door alle problematiek omtrent het coronavirus zijn wij echter genoodzaakt om hier op een andere wijze invulling aan te geven. Om die reden willen wij een informatiebijeenkomst via Skype organiseren, zodat wij iedereen kunnen vertellen over alle ins en outs van een bestuursjaar bij onze geweldige studenten sportraad! Indien jij je na het lezen van deze interessante blog hiervoor wil aanmelden, neem dan contact met ons op (info@fosst.nl). Mocht je direct interesse hebben in een specifieke functie, neem dan contact op middels één van de volgende e-mailadressen:

  • chair@fosst.nl (Voorzitter)
  • secretary@fosst.nl (Secretaris)
  • treasurer@fosst.nl (Penningmeester)
  • pr@fosst.nl (PR Functionaris)
  • events@fosst.nl (Coördinator sport & evenementen)

In deze blog zal Nadia Kelkboom vertellen over haar FOSST bestuursjaar in 2018-2019 en wat een bestuursjaar bij FOSST zo leuk en leerzaam maakt.

Vertel allereerst eens wat over jezelf, wie ben je?

Hoi! Ik ben Nadia, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Global Management of Social Issues (de internationale track van Organisatiewetenschappen). Ik zit nu in het 4de jaar van mijn bachelor en woon dus iets langer dan 3,5 jaar in Tilburg. Ik hou er van jongs af aan al van om te sporten. Ballet vond ik top en heb ik ook maar liefst 8 jaar gedaan, alleen zie je daar zeker niks meer van terug: het talent was ver te zoeken! Daarna stapte ik maar over op intensief badmintonnen. Ik heb met badminton in het verleden wel op redelijk hoog niveau gespeeld; vooral in de jeugdcategorieën was ik vaak op het podium te zien bij regionale toernooien en zette ik mijn beste beentje voor bij nationale toernooien (met soms nog resultaat ook!). In Tilburg ben ik dan ook in mijn 2e jaar lid geworden van de studenten badmintonvereniging Sauron. Verder ben ik sinds afgelopen zomer begonnen met waterpolo bij TSZVW Avalon en dat bevalt me heel goed. Onze beginnersgroep is super fanatiek en we behalen steeds betere resultaten bij onze beginnerswedstrijden! Ik geniet verder van een gezellige spellenavond, een avondje op stap gaan of thuis rustig series kijken. 

Om welke reden heb je besloten om een bestuursjaar te gaan doen bij FOSST?

In mijn 3de jaar heb ik ervoor gekozen om een bestuursjaar te doen bij FOSST. Ik vond mijn studie in het 2de jaar erg theoretisch zwaar en zocht naar meer praktische ervaring. De keuze was dus om of door te gaan met studeren en op exchange te gaan, of een bestuursjaar te gaan doen om me persoonlijk te ontwikkelen en ervaring op te doen in iets dat lijkt op een werksetting. Na het meedoen aan een Mario Kart-toernooi dat FOSST organiseerde, kwam ik in contact met het bestuur van FOSST en ben ik ze gaan volgen op Facebook. Daar zag ik dat ze een informatieavond zouden houden voor een bestuursjaar bij FOSST. Hier heb ik geklikt op geïnteresseerd, maar ik kon er die avond helaas niet bij zijn. Toch stuurde het FOSST-bestuur mij destijds een berichtje op Facebook dat ik eens langs moest komen om te kijken op de bestuurskamer, en te horen wat zo’n bestuursjaar bij FOSST nou inhoudt. Dit heb ik gedaan en ik was meteen verkocht. De hele week bezig zijn met sport, en je kantoor in het Sports Center, dat klonk als muziek in mijn oren. Ik solliciteerde voor de functie van Coördinator Sport en ik kreeg de functie. Wanneer het bestuursjaar bijna zou beginnen, zei helaas de beoogde voorzitter af en misten we dus een belangrijk bestuurslid. Na even twijfelen, besloot ik mezelf extra uit te dagen en de functie van voorzitter te kiezen en hier heb ik geen seconde spijt van gehad! (Achteraf dan, tijdens het bestuursjaar was het soms een haat-liefde relatie :). Maar daar leer je weer van!)

Wat is het voornaamste dat jij van dit bestuursjaar bij FOSST hebt geleerd?   

Het is lastig om alleen maar het voornaamste te benoemen, aangezien ik heel erg veel geleerd heb. Als ik moet kiezen, zou ik zeggen dat ik vooral veel over mezelf geleerd heb. Ik ben erachter gekomen hoe ik leidinggeef, hoe ik zaken op orde heb (of niet) en hoe ik met stresssituaties omga. Logischerwijs heb ik mezelf daar ook in verbeterd in het bestuursjaar. Ik kan me inmiddels namelijk geen leven meer voorstellen zonder Google Agenda (dat gebruiken we binnen FOSST en voor mijn bestuursjaar gebruikte ik het helemaal niet: ik hoopte altijd dat ik mijn afspraken onthield) en ik kan me nu makkelijker aanpassen aan veranderingen (bijvoorbeeld taken van anderen binnen mijn takenpakket op me nemen). Het voelde een beetje als het runnen van je eigen bedrijfje en dat is in mijn ogen een waardevolle ervaring geweest die niemand me meer afpakt.

Momenteel zit je ook in de Raad van Toezicht bij FOSST als oud-voorzitter. Wat houdt dit werk precies in?

Klopt! De oud-voorzitter blijft nog twee jaar in de Raad van Toezicht van FOSST actief. De Raad van Toezicht bestaat uit 8 leden: een vertegenwoordiger van de universiteit, een staflid van het Sports Center, de voorzitter van de financiële commissie, een vertegenwoordiger van het hbo (Fontys of Avans), een vertegenwoordiger voor de studentensportverenigingen, een vertegenwoordiger van de ongebonden sporters (die geen lid zijn bij een vereniging) en twee oud-voorzitters van FOSST. Er wordt zo’n 5 keer per jaar vergaderd, waarbij we het huidige bestuur ‘controleren’. ‘Controleren’ in de zin van: we kijken naar waar het geld aan uit wordt gegeven, hoe afgelopen evenementen zijn gegaan en wat het bestuur nog op de planning heeft staan binnen het door hen opgestelde beleidsplan. We noemen het niet adviseren, omdat daar de Raad van Advies voor bestaat. Echter, wij kunnen natuurlijk ook korte adviezen geven over hoe het bestuur zaken aan zou kunnen pakken of wanneer ze ergens tegenaan lopen. Overigens blijft niet alleen de oud-voorzitter, maar ook de oud-penningmeester het bestuur ‘controleren’. De oud-penningmeester neemt 2 jaar plaats in de financiële commissie, waar de financiën worden besproken in de aanloop naar de Raad van Toezicht. De financiële commissie houdt ook toezicht op kleinere uitgaven waar de Raad van Toezicht zich niet per se mee bezig hoeft te houden. Het is erg waardevol voor het bestuur om oud-bestuurders in de Raad van Toezicht en in de financiële commissie te hebben, aangezien wij al ervaring hebben met zaken binnen FOSST. Zo hoeft er niet ieder jaar het wiel opnieuw uitgevonden te worden en, omdat er altijd 2 oud-bestuurders binnen de Raad van Toezicht en de financiële commissie zitten. Hierdoor zijn er verschillende meningen en ervaringen van verschillende uitgevoerde beleidsplannen om besluiten mee te vormen.

Waar ben je het meeste trots op in wat je in je bestuursjaar hebt bereikt?

Ik ben denk ik het meest trots op ons lustrum. FOSST bestond in mijn jaar 90 jaar en we hebben echt keihard gewerkt om dat te vieren ook! Omdat we 90 jaar bestonden, kozen we voor het thema 90’s en hebben we 3 activiteiten georganiseerd: een openingsfeest, een crazy lustrum event (pizza en lasergamen in het Sports Center!) en natuurlijk een gala. Het was zo tof om tijdens deze evenementen zo veel studentensportverenigingen samen te zien lachen en feesten. Het is voor FOSST soms nogal lastig om veel aanwezigen te hebben op hun evenementen, aangezien FOSST zelf geen leden heeft, maar evenementen organiseert voor de sportverenigingen. Alleen was hier tijdens het lustrum geen sprake van, de sportverenigingen waren zo enthousiast en we hadden zo’n geweldige opkomst dat ik er stiekem wel een paar traantjes van heb moeten laten. Verder was natuurlijk het Carnaval Volleybaltoernooi ook wel echt een hoogtepuntje, maar dat zal iedere oud-FOSST’er je vertellen, omdat het toch wel het grootste (en dus spannendste) evenement van het jaar is :).

Wat zou je in de toekomst willen zien bij FOSST?

Voor de toekomst hoop ik dat FOSST nog meer naamsbekendheid krijgt binnen de universiteit en dat we kunnen blijven bijdragen aan succesvolle studentensport in Tilburg. Ook hoop ik dat we meer worden gezien als een serieus bestuur, die lang niet alleen maar feestjes organiseert en iedere ochtend brak de bestuurskamer op komt rollen. Een bestuursjaar bij FOSST draagt echt bij aan het draaiend houden van de studentensport en zonder FOSST hebben zowel het TiU Sports Center als de verenigingen het niet makkelijk. Waarom zeg ik dit? Wij werden door andere partijen in ons jaar nog wel eens gezien als een studentenvereniging en daarom mochten wij niet langskomen om een praatje te houden over de studentensport en wat de rol van FOSST is daarbinnen. Daarom hoop ik dat dat imago van FOSST bij die partijen ook bijdraait. Deze goede naamsbekendheid zou ik zo graag zien in de toekomst, omdat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor FOSST dan dat nu binnen het takenpakket van FOSST valt. Dit omdat meer bestuursfuncties ervoor zou kunnen zorgen dat FOSST zich nog verder ontwikkelt. Het lijkt me heel tof om met het 20ste lustrum, dus het 100 jaar bestaan, terug te blikken op hoe FOSST was binnen ons jaar en hoe het nog verder is gegroeid!